23 Kasım 2010 Salı

Colosseum

Roma'nın en büyük amfiteatrı olan Colosseum, İmparator Vespasianus tarafından İ.S.72 yılında, Neron'un sarayı Domus Aurea'nın bulunduğu alanda, bir gölün bataklık kısmına yaptırılmış. Burada düzenlenen ölümcül gladyatör ve vahşi hayvan dövüşleri, imparatorlar ve varlıklı yurttaşlar tarafından Romalılara ücretsiz olarak sergileniyormuş. Colosseum 55.000 izleyici alacak 80 kemerli girişiyle, hem pratik bir tasarıma hem de nefis bir mimariye sahip. Roma İmparatorluğu zamanında yapılıp bir kısmı hala ayakta olan pek çok amfiteatrdan biri. Önceki yıllardaki ilgisizlik ve yağma nedeniyle bir kısmı tahrip olsa da şuan gayet ciddi şekilde korunmakta ve görkemini hala korumakta.








Böyle tarihi eserlere baktıkça hep aklıma aynı sorular geliyor o zamanlarda insanlar neler yaparmış nasıl yaşarmış? Kendimi o tarihlere ışınlayıp bakmak görmek istiyorum zaman zaman ama sadece yazılanları okuyup hayalimde canlandırabiliyorum...Mesela Colosseumdaki gösterilerden birine katılıp ordaki atmosfere tanık olmak isterdimm:)


İmparatorların Colosseum'da düzenlediği gösteriler, sirk numaraları sergileyen hayvanlarla başlayıp ölümüne çarpışan gladyatörlerin sahne almasıyla devam edermiş. İçlerinden biri öldüğü zaman görevli hizmetkarlar cesedi bir sedyeyle taşıyıp bir sonraki dövüşten önce akan kanların üzerine kum serpilirmiş. Ağır yaralanan bir gladyatörün kaderi ise seyircilerin elinde olurmuş. Tezahürata göre imparator başparmağını kaldırırsa gladyatör yaşar, indirirse öldürülürmüş ve dövüşü kazanan gladyatör de bir anda kahraman olurmuş.
 

Ünlü Gladyatör filmini birkaç kez izlemiştim ve her izleyişimde baya bir etkilenmiştim aslında düşününce bizim film olarak izlediğimiz sahneler yıllar yıllar önce burada gerçekten yaşanmış...Böyle düşününce insan daha da bir etkileniyor sanırım...Ben en iyisi Gladyatörü bir daha izliyeyim:)

 

Bu arada Colosseumda günümüz gladyatörlerinden bir tanesi ile küçük bir tiyatro sergiledik ordaki insanlara:) çok komik ve eğlenceliydi:) kıyafetlerimiz biraz uyumsuzdu ama olsun artık o kadar:)


Biz daha önce Colosseum'un içini de gezdiğimiz için bu sefer tekrardan girmedik ama giderseniz mutlaka içini de görün derim...Mimari yapısı ve arenanın iç görüntüsü de çok güzel gerçekten...Onun dışında ilk fotoğrafımdaki gibi üst kısımdan fotoğraf çekilmek isterseniz hemen Colosseum'un önündeki metro istasyonuna girip oradan yukarı çıkmanız gerekiyor buradan da manzara çok güzel o yüzden çıkın kesinlikle...Orda küçük bir kafe var orada da azıcık dinlenip bir şeyler içebilirsiniz Colosseum'a karşı:) Her yerde olduğu gibi burada da sokak satıcıları çok fazla dikkat etmek de fayda var...

11 yorum:

Filmci ve Bişeyci dedi ki...

Benim de Gladyatörü tekrar izlemem gerek heralde..

Sezsel by Sezgi dedi ki...

ne de guzel eglenmıssın :d enfes bır gezı olmuş egıtıcı ogretıcı tarıh kokan :D

Dokuztepe dedi ki...

çok güzell!!İnşalalh bir gün ben de buraları ziyaret etmeyi çok istiyorum canım, teşekkürler gözümüzü gönlümüzü açtı bu fotoğraflar:))

gülçin dedi ki...

o sorunun cevabını bende çok merak ediyorum o kayaları taşları nasıl taşımışlarda yapmışlar o harika yapıtları..bence ozaman insanlar çok iri ve çok güçlülermişş :)

Tuvalet Kağıdı dedi ki...

Ahaha son fotoğraflara bayıldım çok şeker olmuş :D

♥ Ç!lekl! ♥ dedi ki...

super bır gezı olmus sende ftolarda supersınız...bız de 3 hafta sonra ıtalya turuna cıkacagız,15 gunluk bakalım neler olcak?senın tavsıyelerın ısıme yarayacaktır emınim tesekkurler...

SvGLove dedi ki...

Canım benim ne güzel de anlatmışsın!
Gladyatörle küçük parodiniz de pek sevimli olmuş! İtalyan erkeği değiller mi işte:D

Gizzy dedi ki...

Filmci ve Bişeyci bence de izlenmeli o film bikaç kez:)

Sezgicimm ben gezdim şimdi de sizi gezdiriyorum:)çok saol cnmm

Dokuztepecimm inşallah gidip görebilirsin en kısa zamanda...ben teşekkür ederimm eğer sizi mutlu ediosam ben de mutlu oluyorum:)

Gülçincim orası bir sır olarak kalıcak gibi ama en mantıklı açıklaması sanırım o zamanki insanlar bizim 2-3 katımız kadardı demek:)

Bambicimm baya eğlendik o fotolar çekilirken adam beni babamdan istedi resmen çok komikti:):):)

Çilekli kızzz çok sevindimmm o zaman benim yazılarımdan notlar alırsın romada kulaklarımı çınlat bol bol olur mu?:)

Sevgicimmm çok saol cnm benimmm...ya gerçekten bu italyan erkeklerinin doğuştan gelen bi durumu var sanırım aynı şeyi türkiyede biri yapsa tiksinirim ama bunlar yapınca insanın hoşuna gidio:)

seda dedi ki...

ya o saatlerine bitiyorummmm:) sorması ayıp kaç para ablacım?

Gizzy dedi ki...

Sedacım ben bu saatleri topluca ebayden almıştım oldu ama baya bi ama tanesi 15-20 liraya falan gelmişti sanırım yanlış hatırlamıyosam:)

seda dedi ki...

biz öğrencilere indirim yapmiolar mı:((((??